Trzęsienia ziemi na Dominikanie to fakt, któremu trudno zaprzeczyć. Czytałam kiedyś coś na ten temat. Były jakieś niewielkie wstrząsy w lipcu 2006 roku, które wywołały lekką panikę, ale nigdzie nie znalazłam nic o ofiarach czy większych stratach materialnych. Myślę, że nie ma co straszyć wyjeżdżających - jedyny problem, jaki się wtedy pojawił to przeciążenie linii telefonicznych.
Znalazłam jeden artykuł datowany na 02 lipca 2006
"W Santiago i w Ciao na Dominikanie, w piątkowy wieczór i sobotnie przedpołudnie, doszło do trzęsienia ziemi. Nie ma wiadomości o stratach materialnych i ofiarach.
Pomimo, że wstrząsy nie były silne wywołały wśród ludzi panikę, co w krótkim czasie spowodowało przeciążenie linii telefonicznych.
Wstrząsy były także odczuwalne przez mieszkańców Santiago de los Caballeros, Moca, La Vega i Puerto Plata.
Dominikański Instytut Sejsmologicznym poinformował, że piątkowy wstrząs miał siłę 3,5 stopnia w skali Richtera, a sobotni 3,8 stopnia. Ich epicentrum znajdowało się w odległości 20 kilometrów od Mao.
Po wstrząsie o sile 6,5 stopnia z 22 września 2003 r., który zniszczył 40 budynków i około stu domów mieszkalnych, sejsmolodzy obserwują wszystkie drgania ziemi na Dominikanie, jednocześnie informują ludność o zagrożeniach. (...)"
Wysłany: 03-11-2007, 19:09
Trzesienie ziemi nic milego ale mnie jak na chwile obecna bardziej niepokoja ostatnie doniesienia o ulewnych deszczach i powodziach na Dominikanie a nie trzesienia ziemi. wedle ostatnich doniesien BBC (o ile pamietam Kilkadziesiat ludzi stracilo zycie i niemala czesc Dominikany byla (moze wciaz jest) zalana. Teraz tylko kwestia zdecydowania kto co woli - trzesienie ziemi czy powodz.
Czy trzęsienia ziemi na Dominikanie są dużym zagrożeniem?
jak częstym zjawiskiem są wstrząsy na Dominikanie? Znajdzie się ktoś kto mi odpowie?Czy ktoś to przeżył będąc tam na wczasach. Jak bardzo jest to niebezpieczne?
Najczęstsze były chyba w 2003 roku o ile dobrze pamiętam. Odnotowuje się je co roku. Są wzmianki z lat 2004,2005, 2006 i 2007. Nie znalazłem nic z tego roku więc Wszystko przed nami. Najsilniejsze było albo w zeszłym roku albo 2 lata temu nie pamiętam dobrze. Te same wstrząsy odczuła Dominikana i Puerto Rico. Nie są dużym zagrożeniem tak jak w innych częściach świata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum