Pewnie nie wszyscy wiedzą,że Polacy na Dominikanie są rozpoznawani po 2 słowach:
"kurwa" po hiszpańsku curva nie ma w sobie nic wulgarnego, znaczy po prostu "zakręt" ,zdarza się, że czasem można zobaczyć pod znakiem napis "curva fuerte" ( ostry zakręt )
"nie ma" po hiszpańsku niema w codziennym języku Dominikańczyków oznacza "napletek"
he he
Nie ma sensu się wkurzać jeśli tamtejsza społeczność będzie się z was czasami śmiała.
Wyłapują to co rozumieją.
Tak sobie pomyslalem , ze skoro Sirga zamienila forum w strone ornitologiczno-biologiczno-przyrodnicza , trzeba wyrownac chociaz troche rzecz i dodac nowy temacik...
Brakowalo mi dyskusji na tematy jezykowe. Zapewne kazdy z was ma jakies juz doswiadczenia z hiszpanskim , po pobycie w Dominikanie lub innej strefie hiszpanskojezycznej. Dzisiaj ciekawostka z terenu meksykanskiego ...
Rubia znaczy blondynka, ale w Meksyku mowi sie o jasnowlosych "guero" lub "guera" , slowo to nie jest znane w innych strefach , tzn w Dominikanie na przyklad nikt nie bedzie wiedzial o czym mowimy...
W razie gdy macie jakis problem hiszpansko języczny, temat ten jest po to aby rozwiac takie watpliwosci .
Do nastepnego razu
Zenek
Okreslenie guagua to na wyspach karaibskich (Kuba ,Hispaniola) i kanaryjskich znaczy autobus.
W Kolumbii gdy powiemy "Estoy esperando para guagua" (czekam na autobus) nikt nas nie zrozumie bo slowo guagua ma tam inne znaczenie , w Chile bedzie to znaczyc "czekam na dziecko" ... :)
_________________ ... A że Bóg ją stworzył ... a Szatan opętał ... ... jest wiec odtąd na wieki ... grzeszna i święta ... zdradliwa i wierna ... dobra i zła ... i szczyt nad chmurami i przepaść bez dna ... początek i koniec .... ............ kobieta - to ja
-----------------------------------
Dominikana last minute
Ja znowu się śmiałam jak oni wymawiali słowo "people". Bo mówili "pipo". Ja im mówię, że u nas np. "pipa" to wiadomo co.
A oni mówią, że u nich "pipo" to męski członek . Ale nie wiem czy to prawda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum