UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Paszport ważny 2-3 miesiące
Autor Wiadomość
KamilaGdy 
SZCZUR LĄDOWY

Dołączyła: 13 Wrz 2012
Posty: 4
Wysłany: 13-09-2012, 22:18   Paszport ważny 2-3 miesiące

Witam
Wylatujemy na Dominikane 21 wrzesnia. Powrot 2 pazdziernika. Wlasnie doczytalismy, ze paszport meza jest wazny do 10 gudna tego roku. W informacjach podanych na forum i w winternecie widnieje termin: 6 miesiecy. I co teraz? Czy faktycznie data jest weyfikowana? Czy leciec jutro do urzedu i walczyc o paszport, ktory mialby byc wydany w 2 dni? Czy dac sobie spokoj i lecie na ten dokument? BARDZO prosze o odpowiedzi, pozdrawiam
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 13-09-2012, 22:52   

Mi się wydaje, że najlepiej w pierwszej kolejności zadzwonić do ambasady i zapytać ... jeżeli faktycznie tak jest - to lecieć na dzikusa i liczyć, że zielony banknot załatwi sprawę ...
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 14-09-2012, 12:19   

Artykuł 87 opublikowanego w 2011 r. rozporządzenia 631-11 do USTAWY O MIGRACJI  Republiki Dominikańskiej Nr 285-04 z  15 sierpnia 2004 stanowi :



ARTYKUŁ 87 - Wszyscy cudzoziemcy, przy inspekcji  kontroli imigracyjnej przy wjeździe na terytorium Republiki Dominikańskiej, muszą przedłożyć następujące dokumenty:
Nierezydenci: 
a) karta pokładowa należycie podpisana, zawierająca wskazane informacje o obcokrajowcu:
1.Nazwiska;
2. Imiona;
3. Narodowość;
4. Płeć;
5. Numer paszportu lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość;
6. Data urodzenia;
7. Miejsce urodzenia;
8. Zawód lub zajęcie;
9. Cel wizyty;
10. Port przyjazdu i wyjazdu;
11. Numer lotu lub statku, którym został przetransportowany, 
12. Adres i dane kontaktowe w Republice Dominikany.
b) paszport ważny co najmniej sześć miesięcy;
c) odpowiednią wizę, jeśli jest to wymagane, lub kartę turystyczną. A jeśli dotyczy obcokrajowców rezydentów to prócz dokumentów i wymogów podanych w punkcie a) i b) Kartę Rezydencji lub pozwolenie na ponowny wjazd.
PARAGRAF - Niezłożenie któregokolwiek z wymaganych elementów, będzie podstawą do odmowy na wniosek o pobyt w kraju.

Tyle mówi prawo dominikańskie i tu wątpliwości nie ma .Warto zaznajomić się więcej w tym temacie na przykład w poście na forum :
http://www.forum.dominica...B6%E6+paszportu
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 14-09-2012, 12:21   

no to wsio jasne, wygląda na to, ze oficjalnie nie możecie lecieć
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 14-09-2012, 12:59   

Rozporządzenie jest zamieszczone tutaj :
http://consuladord.com/pdfs/Migracion.pdf
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 14-09-2012, 13:01   

I to odpowiedni fragment w oryginale :
Sección XIV
Del Registro de Entrada y Salida de Personas del territorio Nacional por la D.G.M.
A) De la entrada
ARTÍCULO 87.- Todos los Extranjeros, al momento de practicarse la inspección de control migratorio de entrada en el territorio de la República Dominicana, deben presentar la siguiente documentación:
1. Para los No Residentes:
a) Tarjeta de embarque / desembarque debidamente firmada llenada por el Extranjero en el cual indique:
1. Apellidos;
2. Nombres;
3. Nacionalidad;
4. Sexo;
5. Número de pasaporte u otro documento de identidad;
6. Fecha de nacimiento;
7. Lugar de nacimiento;
8. Profesión u ocupación;
9. Motivo de viaje;
10. Puerto de embarco o desembarco;
11. Número de vuelo o del barco en el cual se ha transportado; y
12. Dirección y datos de contacto en la República Dominicana.
b) Pasaporte con vigencia mínima de seis meses;
c) Visado correspondiente, si es requerido; o Tarjeta de Turismo, si aplica.
2. Para los Extranjeros residentes. Además de los documentos y requisitos del literal a) y b), el Carné de Residencia o el permiso de reentrada.
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga
Template spacevision v 0.3 modified by Nasedo. Done by Salseros

Forum dominikana

Dominikana wakacje, zdjęcia, informacje

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11