UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Miasto przestępców, Dominikana
Autor Wiadomość
sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 12-05-2013, 22:05   Miasto przestępców, Dominikana

Przestępcy przejęli ulice dominikańskiego miasta Bonao ... dokonali mordu i dziesiątek rozbojów wpędzając mieszkańców w panikę do tego stopnia, że nie czują się bezpiecznie nawet we własnych domach.
Ostatnią ofiarą stał się kurier Caribe Express, który został zaatakowany na drodze Piedra Blanca-Maimon. Przestępcy zabrali ponad sto tysięcy dolarów w gotówce. Zmarły został postrzelony w klatkę piersiową i zmarł w trakcie leczenia w szpitalu.
Dotarli również do właściciela kilku loterii ...
Mieszkańcy Bonao, Piedra Blanca i Maimon są zaniepokojeni wzrostem przestępstw, napadów, włamań i rozbojów. W tym tygodniu przestępcy poruszający się na motocyklach napadli na więcej niż 10 osób, w tym pięć kobiet. Skradli skutery, złotą biżuterę i gotówkę ...

źródło:www.elcaribe.com.do

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-05-2013, 04:42   

Sirga!
Male sprostowanie ... Kurier zostal postrzelony w plecy a rana wylotowa byla na piersiach i mial przy sobie nie 100 tysiecy dolarow a 130 tysiecy peso co jest rowne 3 tysiacom dolarow mniej wiecej. Policja oczywiscie nic nie wie...
Ponadto nie tylko w Bonao istnieje problem przestepczosci. Wlasnie w La Romana porwano dla okupu dziecko a w zwiazku z tym ze rodzina nie jest zamozna , policja zostawila sprawe bez reakcji. Nikogo nie obchdzi co sie stanie z porwanym smykiem czy rodzina.
W moim regionie mamy masowe wyjazdy cudzoziemcow.Wszyscy moi znajomi wyjechali badz zrobia to na dniach.Sam usiluje sprzedac dom ale w zwiazku z sutyacja , ze rynek jest zawalony ofertami wiec bedzie trudno ... O ostrzezeniach przed wyjazdem do Dominikany wydanych przez ministerstwa spraw zagranicznych Niemiec i Szwajcarii pisalem przez dwoma dniami. Nawet na plazy hotelowej nie mozna sie czuc bezpiecznie...

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 13-05-2013, 09:11   

Zenon!
Dzięki za dokładniejsze informacje. Doceniam.
Ale fakt pozostaje faktem ... Postrzelony z przodu czy z tyłu - skutkiem i tak była śmierć. Zabójstwo dla dużych czy małych pieniądzy, wciąż pozostaje zabójstwem.

A wiadomo kim są przestępcy? Dominikańczycy czy ktoś obcy?

Diaco 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 13-05-2013, 16:52   

Ja tu chcę pod koniec maja jechać na Dominikanę a Wy mi takie straszne rzeczy piszecie. :(

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 13-05-2013, 17:09   

Diaco taka rzecz nie zdarzyła się po raz pierwszy ... nie jest to najgorsza rzecz ... do podobnych rzeczy nie dochodzi także "od wczoraj" ... nikt nie pisze na forum "strasznych" rzeczy tylko po to żeby zniechęcić turystów przed odwiedzeniem tego pięknego zakątka ... chodzi o to raczej, żeby wyjeżdżający ogarnęli trochę realiów o miejscu do którego podążają, ponieważ foldery i wiadomości jedynie z biur podróży czynią z ludzi ignorantów ...

Diaco 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 13-05-2013, 19:28   

Ja to wiem. I tak mnie nic nie powstrzyma przed wyjazdem. No chyba że cena. Czekam na jakieś lasty. Może uda się wydać trochę mniej pieniędzy.

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-05-2013, 21:14   

sirga napisał/a:

A wiadomo kim są przestępcy? Dominikańczycy czy ktoś obcy?

Pewnie , ze nie wiadomo , dlaczego mialoby byc wiadomo? Pies z kulawa noga nie bedzie szukal tych przestepcow. Moze ktos z rodziny , wtedy bedzie seria zabojstw , bo tu kazdy ma spluwe za pazucha.
I nie ma co oczekiwac , ze bedzie lepiej. Co roku dziesiatki tysiecy uczni konczy szkole i nie podejmuje pracy z tej prostej przyczyny , ze jej nie ma.
Cos musza robic ci wszyscy mlodzi ludzie. Siedza przed colmado i obserwuja skorumpowanych oficjeli rozbijajacych sie mercami , hummerami wiec przychodzi do glowy jedno , nie mam to odbiore innym. Wiekszosc nawet jak zostanie zlapana , nie zostaje pociagnieta do odpowiedzialnosci bo wiezienia sa przepelnione i nie ma gdzie pakowac tych wszystkich gowniarzy.
Poza tym moralny upadek jaki czlowiek obserwuje dookola jest zastraszajacy.
W ostatnim roku mielismy cztery pogrzeby w rodzinie i szokiem dla mnie bylo patrzec jak przed pochowkiem pastor rozbija mlotkiem trumne z cialem bo w przeciwnym razie bedzie ona ukradziona a zmarly wyrzucony bez skrupolow. Ciekaw jestem jak daleko jeszcze zajdziemy w Dominikanie....

Odpowiedz do tematu