Chcę się zorientować w rynku nieruchomościami w DR
Odwiedazilem Barbahoa i okolice w 5,07. Wlasnie wrucilem z Panamy 3 tygodnie temu, a 15.10 bede w DR. do 15 11.08 gluwnie w okolicach SD, miasto i okolice znam dobrze . Chce zorientowac sie w rynku nieruchomosciami I apartamentami do wynajecia w SD. Slysze, ze ceny spadaja, a to jest dopiero poczatek konca. Moze bysmy sie spotkali? Jesli znacie wiecej Polakow w DR to dajcie im znac o mnie. Bede w SD, Bavaro, Santiago, Juan Dolio, no I chyba skocze z kolego z DR- Zbyszkiem do Samana.
witam
mam kilka rozterek zwiazanych z karaibami ... trafilem na to forum jakis czas temu i zajelo mi troche czasu przeczytanie wszystkich watkow
po tej lekturze powstalo w glowie sporo pytan i postanowilem napisac posta...
po lekturze forum wychodzi na to ze dominikana jest pieknym miejscem dla ludzi majacych pomysl na zycie lecz rowniez jest bardzo niebezpieczna (wciaz pojawiajace sie wzmianki o morderstwach rabunkach etc)
osobiscie od kilku lat zyje w UK i od poczatku mial to byc przystanek przed krajem z bardziej przyjaznym klimatem
zycie w obcym kraju zagrozenia etc zdazylem poznac juz nawet tu gdzie jest mieszanka wielu nacji i pojawiaja sie rozne problemy lacznie z zabojstwami etc
chcialem poznac opinie Was mieszkajacych tam na stale czy faktycznie jest az tak zle jak piszecie
z tego co wyczytalem to wszytko zalezy od rejonu dzielnicy etc co dotyczy zarowno podobnie PL jak i UK
osobiscie w UK prowadze dzialalnosc i chcialbym rowniez byc na swoim byc moze na dominikanie a nie chcical bym kluc kogos w oczy (tubylcow) ....
branza w ktorej sie poruszam to lokal nocny wiec cos podobnego by mnei interesowalo...
jesli faktycznie dominikana jest az tak nie przyjazna to moze macie jakies typy kraju z podobnym klimatem bardziej przyjazne obcokrajowcom ??
myslalem o dubaju bylem nawet na pewnym etapie lecz kultura arabska do mnie nie dociera .....
sorry za lekki metlik ale ogolnie jest sporo pytan i trudno ulozyc to w sensowna zbita calosc...
ogolnie chcialbym przyjechac z pewnym kapitalem i zaczac organizowac wlasny biznes...
za wszelkie uwagi i sugestie z gory dziekuje
pzdr
mozesz napisac co konkretnie masz na mysli piszac o mentalnosci??
po pobycie w uk i poznaniu mentalnosci nacji mieszkajacych tu zastanawiam sie co moze mnei jeszcze zaskoczyc
Nie tylko mentalosc jest problemem. Brak jakichkolwiek praw to podstawowy klopot. Ten kto ma kontakty robi ci chce. A mentalosc to odrebna rzecz. Wszystko jest "maniana". Jezeli mozesz i przede wszystkich umiesz dogadac sie z miejscowymi to moze ci cos wyjdzie . Cudzoziemiec jest zawsze mile widzianym frajerem do zrobienia.
Witam wszystkich!!
Byłem w dr 2 tygodnie na przełomie listopada i grudnia i jestem tym krajem oczarowany. Może dlatego, że od 4 lat mieszkam w uk a trudno o cokolwiek bardziej do dupy.. Po wakacjach zacząłem rozważać kupienie kawałka jakiejś łąki, postawieniem szopki jak inni mają (no może mały domek :). Nie planuje się całkiem przeprowadzać, raczej pomieszkiwać i tu chciałbym prosić szczególnie polskich dominikanów o weryfikację moich powolnych procesów myślowych..
Po pierwsze od 12 lat zajmuje się zabezpieczeniami elektronicznymi: alarmy, cctv, p.poż itp. i skoro przestępczość jest tak wielka a cudzoziemcy się jednak osiedlają to czy waszym zdaniem znalazło by się coś tam dla mnie do roboty(?)
Po drugie od kilku lat równolegle do pierwszego montuje klimatyzacje, tanie źródła grzania wody, serwisuję troche chłodnictwo.. hm.. co ogólnie myślicie..
mentalnosc, brak prawa etc
przewija sie to na forum non stop
zastanawiam sie tylko jak zyja wszyscy obcokrajowcy na dominikanie z tego co piszecie sa tam niemcy francuzi etc??
przeciez kazdy nowy jak to kolega pisze "frajer do zrobienia" ktory planuje sie osiedlic wydaje kase na zoorganizowanie sobie zycia placi podatki etc wiec chyba przyczynia sie rowniez do rozwoju gospodarki wiec nie powienien byc piatym kolem u wozu wrecz przeciwnie ?? czy az tk bardzo sie myle ??
pzdr
Jestes nieco "spaczony" europejskim typem myslenia. Np podatki , wlasciwie jakie podatki ? myslisz , ze istnieje jakis system i bedziesz wiedzial ile masz placic ? Bedziesz placil tyle , ile sobie wymysli pan urzednik , tzn takie jakie on ma potrzeby w tej chwili , dominikanczyk obok nie bedzie placil nic , albo polowe , w zaleznosci od tego czy w rodzinie ma kogos waznego na stanowisku czy nie.
Gospodarka dominikanska wszystkim tutaj zwisa i kazdy patrzy ile by wyszarpnac dla siebie.
Chcesz pracownika ? to sie z nim umawiasz na jutro a on przychodzi pojutrze i nie wie o co ci chodzi jak mu mowisz , ze to nie ten termin.To tak aprpopos mentalnosci.
Jak znasz jezyki to poczytaj sobie forumy obcojezyczne , szwajcarskie na przyklad. Zrozumiesz o czym mowie.
Nie rozumie w ogole dlaczego polacy napalaja sie na ta dominikane tak bardzo , przeciez tu najlatwiej stracic pieniadze.
ok Roman dzieki za odp
czytam forum i zadaje pytania zeby wlasnie potwierdzic lub zmienic swoj wybor...
masz racje ze nie znam tych realiow od kuchni i mysle ze najlepiej zasiegnac opini osob majacych to na codzien...
jak pisalem w pierwszym poscie nie koniecznie musi to byc dominikana ale szukam jakiegos nowego miejsca mam dosc pogody na wyspach uk a Pl obecnie nie zacheca
ze wzgedu na doswiadczenie i pasje intresuje mnie zycie nocne ( bar pub klub ) zaleznie od okolicznosci...
obecnie jestem na etapie szukania odpowiedniego miejsca chodzi mi o kraj z klimatem jak na dominikanie nastaionym na turystyke etc z w miare bezproblemowym zalatwieniem formalnosci wjazdowych ...
pzdr
"Meksyk" na Dominikanie to coś, co nas pociąga ...
Spaczeni to my pewnie jestesmy ale nie typem myslenia tylko chora rzeczywistoscia i big braderem... kiedys probowalismy w polsce sie wykrecic od parkomatow i innych tego typu, w uk probujemy zauwazyc wszystkie nakazy placenia a jest ich tyle, ze nie zawsze sie nam udaje i wtedy 30f, 60f, 120f za zdjecie blokady i tak na kazdym kroku zawsze w napieciu w polsce bedzie to samo wkrotce i ten caly "meksyk" na dominikanie to chyba cos co nas pociaga a co do krojenia obcokrajowcow to przypomnijcie sobie polske za komuny i np miedzyzdroje, obcokrajowca mozna stuknac podwojnie albo potrujnie bez wyrzutow sumienia bo on ma pieniadze i i tak placi mniej niz u siebie a my jestesmy biedni albo "krola" sobie przypomnijcie.. a co do przestepczosci to: londyn - 60 zabojstw w tym roku dokonanych przez mlodocianych przestepcow przypominam, ze ten kraj ma jedna kamere na dwoch mieszkancow, dyskryminacja w stosunku do obcokrajowcow na kazdym kroku, pobici polacy co troche.. Cholernie doceniam to, ze co niektorzy probuja ostrzec ale nie dziwcie sie, ze sie napalamy na dominikane bo kazdy chce odsapnac od tego gowna w europie i miec troche wolnosci nawet gdyby mial wdepnac w troche inne. No i do tego ceny ziemi.. mnie osobiscie w europie nie stac na ogrodek warzywny nawet :) pozdrawiam
Skoro na Dominikanie tak źle, to dlaczego ludzie z Europy się tam osiedlają?
cos dyskusja nam ucichla
tak sie zastanawiam po opiniach niektorych forumowiczow skoro sa same zagrozenia , brak prawa, nieprzyjazni tubylcy czemu jednak ludzie z europy tam sie osiedlaja i zyja a nie uciekaja spowrotem na staly lad??
zycze wszystkim udanej imprezy sylwestrowej bo do nowego roku juz blizej niz dalej
Dominikana to podatny grunt, chociaż bardzo specyficzny
bo Dominikana to piękny kraj gdzie mimo zbrodni można żyć lepiej niż w Polsce jak tylko ktoś potrafi se zorganizować zycie. nie oszukujmy się że sam pomysł na dobry interes to wszystko bo trzeba miec tez i pieniądze na ten interes albo odwrotnie ---> ze tak powiem sama kasa nie wystarczy chyba ze jej masie tak duzo że sie w niej topisz Większość biznesmenów ma wspólników ale znalesc dobrego wspólnika nie jest łatwo albo znać na tyle dobrze kraj i język żeby wiedzieć komu zapłacić ale zrobic to tak zeby nie płacić każdemu
i nie zgadzam sie ze zdaniem jakie tu ktoś napisał ze na dominikanie najłatwiej stracić pieniądze bo to jedna wielka bzdura.pieniądze można stracić wszędzie tak samo w europie czy stanach.noga moze sie podwinąć każdemu i wszędzie.Dominikana to poddatny grunt chociaż bardzo specyficzny.na nikogo liczyć nie można.Jest takie powiedzonko dominikanskie--->jeśli ktoś chce ci sprzedać narkotyki nie wołaj policji bo osoba która usiłuje ci je wcisnąc to właśnie policjant
Alex-uk , dyskusja ucichla bo co tu mozna dalej dyskutowac? Jedni twierdza , ze tu jest trudno zarobic pieniadze a inni im nie wierza. Brak przepisow nie odstrasza nikogo bo ludzie tez sceptycznie do tego podchodza . U nas w Pedernales wlasnie kilkaset rodzin zajelo nie swoje tereny i buduja domy. Co by bylo jakby ktos z was mial tam dzialke budowlana ? Dupa blada , poszlo !
Jest tyle wysp dookola gdzie panuja lepsze warunki do otwarcia nocnego klubu , dyskoteki czy pubu , ze nie ma co sie upierac na Dominikane. Ale nie wiem po co to mowie. Zarzut , ze ludzie z europy sie tu osiedlaja i nie uciekaja to nie prawda. Wielu wrocilo bez grosza na stary kontynent. Ja znam kilku.
St Marteen , Curacao i inne sa o wiele bezpieczniejsze dla inwestorow .
Niektórzy nie chcą by na Dominikanie osiedliło się więcej naszych ...
ja przepraszam że się mieszam w ten wątek bo ani nie znam dobrze Dominikany ani chce tam osiąść na stałe ale staram sie czytać wszystko na bieżąco bo kraj mi się podoba i chce jak najwięcej sie dowiedziec i jak czytam
roman44 napisał/a:
Jest tyle wysp dookola gdzie panuja lepsze warunki
roman44 napisał/a:
nie ma co sie upierac na Dominikane
to wydaje mi sie, że niektórzy ludzie nie chcą by na Dominikanie osiedliło się więcej naszych.Kiedy kupywałem bilety na wakacje wszyscy mnie straszyli jaka to Dominikana niebezpieczna, uwierzyłem bałem sie opuścić hotel i wiele atrakcji przeszło mi koło nosa przez właśnie takie nieuzasadnone zdania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum