Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: sirga
19-06-2009, 21:38
Na stałe, Dominikana
Autor Wiadomość
zenek 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-04-2008, 02:12   

Coraz więcej Polaków mieszka na Dominikanie

Taki bar ma pewnie sens tylko tam gdzie jest wiecej polakow , bo nikt inny nie przyjdzie na jedzenie . Dominkanie sa w tym kierunku monotematyczni. Nawet w knajpach chinskich w santo domingo widzialem tylko zarcie dominikanskie , to samo w Barahonie. Szyld na zewnatrz chinski , chinczycy gotuja a zarcie tutejsze.
Polakow bedzie za pare miesiecy o wiele wiecej na dominikanie bo kraj wszedl wsrod rodakow niejako w mode. Szkoda , ze niema tu zadnej polskiej placowki dyplomatycznej . Zeby cokolwiek zalatwic trzeba by chyba jechac do Panamy...
W takim wypadku pewnie korzystniej od razu do Polski.
Problem tylko , ze zadna linia bezposrednio do Polski nie lata. To manko ogranicza nieco turystyke chyba .
Branza Pitbear (też chce tu przyjechać) tzn ewentualne kluby muzyczne , ogranicza sie chyba jednak do miejsc turystycznych , bo innej muzyki oprocz Bachata , merengue i Reggeatonu nikt z dominikanow nie slucha. Klub z muzyka odmienna niz dominikanska czy latino bedzie odwiedzany tylko przez cudzoziemcow. Historia zarcia powtarza sie i tutaj.
Ja robie instrumenty muzyczne , ale rowniez nie da rady tego uplynnic na wyspie , sprzedaje je w europie . Tutaj idzie tylko chinska tania masowka. Musze uciekac sie do innych zajec. Ale przyznac musze , ze raczej interesuje mnie spokojne zycie niz gonienie za pieniedzmi.
Pozdrawki
Zenek

MarcoPolo 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-08-2008, 00:39   

Jeśli chodzi o wybór kraju na wczesną emeryturę ... są lepsze kraje

Na wstepie przepraszam za gramatyke, wyjechalem z Polski wiele lat temu.
Czy byliscie w DR?? Jest to piekny lecz biedny kraj. Bylem tam w dobrych i zlych resortach, malych ladnych i nie ladnych hotelikach z 10-11 razy. I zjezdzilem cala wyspe.
( Nawet bylem na granicy z Haiti
Jedzenie/ restauracje- sa drogie i wybur jest nie ciekawy. Serwis/ obsluga-ospala bez dobrego treningu i higieny
Plaze-wspaniale. Rezorty- normalny standard- w zaleznosci od compani prowadzocej- lecz serwis, jedzenie ceny jest duzo lepsze w Meksyku.
Kraj invwestuje mase pieniedzy w infrastructure i modernizacje. Lecz standard jest duzo gorszy od Meksyku, Panamy, Costo Riki. A ceny wysokie i o niskim standarcie- prduktow zywnosciowych, materialach budowlanych, wyposarzeniach mieszkan itd.
Zycie kulturalne.... kina- jak znaidziesz-sa o standarcie lat 70-tych w Polsce
Jeden teatr w stolicy. Ostatnio, w Maju '08 byl cyrk z Rosij.
A tak ogulnie to rozrywka jest prrzy wspanialym rumie BURGAL, piwku PRESIDENTE i w takt muzyki BACZATE. Ktora zaczyna robic sie modna nawet poza DR.

Prostytucja jest legalna i weekendowy sex na dochud lub przed swietami Bozego Narodzenia na presenty, jest codziennoscia wielu mieszkancow wyspy, zwlaszcza w turystycznych miescowosciach jak Boca Chica lub Sosua.
Jesli chodzi o wybur kraju no wczesna emeryture to sa wiele razy lepsze kraje.
Biore pod uwage: 1. opieke medyczna , 2. opodatkowanie od dochodu, 3. bezpieczenstwo osobiste i inwestycji 4. otwozene legalnego bussinesu.
Pod tym kontem w "Retierment" /Emerytalnym rentingu no rok 2007 na pierwszym miejscu jest: Meksyk, a potem Coasta Rica, Panama, Irlandia, Urugwaj. Niestety DR nie jest w pierwszej dziesiatce

Polecam:

W DR no poudniowej stronie wyspy polecam nowa czesc miasteczka Juan Dolio 25 min na wschod do medzy-narodawego lotniska, 45min. od Santo Domingo przy autostradzie #3
2-3 sypialniwe kondominia od U$200,000 studio od U$85,000(blisco do plazy. Na plazy od U$320,000+

W Centralnej czesci wyspy- male gorskie miasteczko JARABACOA (Jak Bieszczady). O wspanialym wiosennym klimacie. Ostatnio modne dla mieszkancow z Santo Domigo

W polnocnej czesci- Cabrera. Czyste miasteczko bez licznych turystow. Male urocze plaze, sa 10-20min od miasta

W Samana - miasteczko LAS TERRENAS-polwysep na polnocno-wschodniej czesci wyspy. Jest szczegolnie ulubiome przes francuzuf i polecam dla ludzi kochajacych piekny krajobraz, gor, plaz bez all-included rezortow.

Zgadzam sie z kolega z Baraho :mrgreen: na, ze ta czesc DR zwlaszca na poludnie od miasteczka ma potencjal w przyszlosci. Ale z wyspa o wielkosci NUEVA ESPANIOLA ma duza ilosc pieknych, dziewiczych miesc o leprzej infrastrukturze.

Prosze o pytania, jesli macie
markc21@gmail.com lub messenger: marekc21@hotmail.com.
MarcoPolo

MarcoPolo 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-08-2008, 01:41   

zenek napisał/a:
Mateo zadal pytanie wiec odpowiadam. Twoj przypadek (Praca w polsce za pomoca netu ) jest dosc specyficznym. Nie kazdy ma te mozliwosc.Wiekszosc musi cos robic na miejscu. A place w domie sa niestety nie najwyzsze.I trzeba konkurowac z tubylcami , ktorzy wykonaja kazda prace taniej... Bavaro to dwa tysiace dolcow kosztow miesiecznie. Zarob je Bart na Domie....
Co do znajomosci jezyka .... Brak mozliwosci komunikacji kosztuje. Jezeli nie masz mozliwosci wytargowania sie o cene to placisz najwyzsza. W kazdej sytuacji. Zalatwienie formalnosci dotyczacych czegokolwiek graniczy z akrobacja.
Ja cale szczescie przy przyjezdzie na Dominikane mialem za soba prace z meksykami w kalifornii , zycie w Cali w Kolumbii i wiele pobytow na Kubie.
Jezeli chodzi o straszenie to nie musze tego robic , lepiej to robia za mnie media (jezeli sie je czyta).Kilka wiadomosci z ostatnich dni (tlumaczenie) :
18.10.2007
"Kanadyjski inwestor zamordowany."
W nocy z poniedzialku na wtorek nieznani sprawcy zmordowali wlasciciela hotelu “Wind Surfing Resort“ w Cabarete , Puerto Plata , Hugha Edwarda Gannona.

11.10.2007
Andrés, Boca Chica - Dwaj obywatele wloscy zostali zamordowani przez nieznanych sprawcow , trzeci zostal ciezko ranny. Zastrzeleni to Banci Maurizzio (51 lat) i Marino Manam (87 lat) ranny to Didy Fermano (38 lat).
Rzecz odbyla sie w kompleksie mieszkaniowym “Los Jardines“ w Boca Chica.

Nie chce mi sie wymieniac innych wyczynow kryminalnych z ostatnich dni , jest ich tyle , ze nie starczy mi czasu na tlumaczenie ... Ale zdaje mi sie , ze musi byc rozwalony jakis Polak , zebyscie wreszcie zrozumieli , ze to ku... nie sa zarty , ze zycie codzienne na domie to przemoc . Wielu przyjezdza na krotki pobyt i wraca do polski zachwycona pogoda i usmiechnietymi tubylcami... Do twojej widomosci ... jak cie obrabuja to tez sie beda usmiechac.
Jedno trzeba przyznac na pewno...Dominikana jest miejscem dla tych , ktorzy sie nie boja i maja w sobie "ducha pionierskiego" bo tu mozna wiele , zarowno finansowo jak i "przygodowo" Wlasnie dlatego , ze prawo jest na drzewie i korupcja funkcjonuje fantastycznie :)

Pozdrawki
Zenek

Nigdynie licz na pomoc policji. A jak juz, to licz sie z tym ze policjat bedzie pierwszym ktory Cie obrabuje i na kopie do..... Licz tylko na siebie w DR!! To jest inna planeta!!

MarcoPolo 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-08-2008, 02:11   Re: na stałe

mateo napisał/a:
witam jestem na tym forum od niedawna i mam do was pytanie czy przeprowadzka na dominikane na stałe to według was dobry pomysł jak może ktoś z was był tam dłużej i poznał tamtejsze realia

Pioq7 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 23-08-2008, 14:27   

Chciałbym się przeprowadzić na Dominikanę

Mam gotówkę na zakup mieszkania i stać mnie na to żeby nie szukać pracy , nie znam języka < znam tylko niemiecki > , boje się że wyląduje na lotnisku i nie będe wiedział co robić . czy mógłbym się skontaktować z kimś kto tam mieszka, jest polakiem i mógłby mi pomóc?

Pioq7 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 23-08-2008, 14:28   

Ja też chciałbym się przeprowadzić na Dominikanę , mam gotówkę na zakup mieszkania i stać mnie na to żeby nie szukać pracy , nie znam języka < znam tylko niemiecki > , boje się że wyląduje na lotnisku i nie będe wiedział co robić . czy mógłbym się skontaktować z kimś kto tam mieszka i jest polakiem ?

gwiazdor 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 07-09-2008, 07:02   

Mam zamiar osiedlić się na Dominikanie

Mam zamiar osiedlic sie w Sosua w 2009r.Szukam informacji ktore pomoga mi sie osiedlic w DR..
Jakie jest obecnie oprocentowanie lokat dlugoterminowych ( peso, dolar) w DR?
Jakie sa wymogi otwarcia konta bankowego?
Jakie sa wymogi dotyczace prawa jazdy (auto,motor,skuter).
Dziekuje za odpowiedz

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 07-09-2008, 07:36   

Kilka informacji

Jakie sa wymogi otwarcia konta bankowego?
To zależy do jakiego banku pójdziesz ... W jednym wystarczy tylko twój paszport, w innym oprócz paszportu musisz okazać zaświadczenie z innego banku, że masz w nim konto.

Jakie jest obecnie oprocentowanie lokat dlugoterminowych ( peso, dolar) w DR?
Przy większych kwotach między 14 - 16% lokaty w peso

Jakie sa wymogi dotyczace prawa jazdy (auto,motor,skuter).
O tych wymogach można by historię napisać ... ogólnie na polskim możesz jeździć.

gwiazdor 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 08-09-2008, 04:16   

Prawo jazdy

Wiec jesli kupie auto w Puerto P. czy bede mogl je ubezpieczyc urzywajac prawa jazdy kanadyjskiego(jak w moim przypadku), czy tez bede musial juz miec prawojazdy dominikanskie.
Jak wogole zdaje sie na te prawojazdy w Dominikanie?
Czytalem gdzies ze jest najpierw test pisemny a potem trzeba czekac 45 dni i jest test z jazdy.
Jak to dziala jesli nie zna sie hiszpanskiego, czy mozna miec tlumacza?
Jezdzilem w Dominikanie jak bylem na wakacjach, i wiem ze nie przestrzegaja oni zasad jazdy.,tzn. stopy, czerwone swiatla itd.. To po co wogole sa te testy?
Czy wogole trzeba je zdawac czy tez trzeba komus w lape dac?

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 11-09-2008, 03:15   

Niemcy i Polacy, którzy żyją na Dominikanie nie zmieniali swego prawo jazdy na dominikańskie. Jeżdżą na swoich ...
Nie wiem jakby to było w twoim przypadku. Wy tam macie troche inne przepisy i jeździcie autami z automatyczną skrzynią biegów ... ale tu takich samochodów też nie brakuje.

gwiazdor 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 12-09-2008, 10:16   

Licencja na broń

SIRGA moze wiesz jakie sa wymogi aby otrzymac licencje na bron. Czy potrzebne jest obywatelstwo Dominikanskie aby to otrzymac? Jak dlugo trwa zalatwianie pozwolenia na bron. Czy trzeba miec jakis kurs.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 12-09-2008, 15:33   

gwiazdor, broń możesz kupić (jedną sztukę), ale musisz mieć rezydencję ...
... A że Bóg ją stworzył ... a Szatan opętał ... ... jest wiec odtąd na wieki ... grzeszna i święta ... zdradliwa i wierna ... dobra i zła ... i szczyt nad chmurami i przepaść bez dna ... początek i koniec .... ............ kobieta - to ja
-----------------------------------
Dominikana last minute

gwiazdor 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 15-09-2008, 20:33   

Potrzebuje informacji

Jakie sa miesieczne realne koszta jedzenia. Chodzi mi o dwie osoby kupujace lokalne produkty.
Wiem ze kazdy inaczej sie odrzywia, ale jak myslicie o jakiej kwocie tu mowimy?
Jaka jest cena ubezpieczenia auta, domu, i ubezpieczenia lekarskiego i dentystycznego?
Chodzi mi o SUV i pick-up za okolo 15-20 tys. US.
Czy skutery trzeba ubezpieczac w DR?

anula_un 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 17-09-2008, 11:17   

zazdroszcze:) chętnie sama bym się tam przeniosła...kto wie.. może kiedyś:)
nie wiem jakie są dokładne koszta ale jeżeli cię to interesuje to mam tam znajomych wię c zapytam o to. :)

gwiazdor 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 19-09-2008, 09:03   

anula_un, Bylbym bardzo wdzieczny za te informacje

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi