UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Dokumenty potrzebne dla Dominikanczykow aby otrzymać wizę krajowa lub Schengen
Autor Wiadomość
MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Dołączył: 22 Cze 2011
Posty: 228
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-07-2011, 21:32   Dokumenty potrzebne dla Dominikanczykow aby otrzymać wizę kr

Wiza Schengen C
Jeżeli zamierzacie Państwo przebywać na terytorium Polski lub wszystkich państw Schengen łącznie (w czasie jednego lub kilku wjazdów) do 90 dni w okresie półrocznym liczonym od daty piewszego wjazdu lub poruszać się po terytorium Schengen w celu tranzytu (pociągiem, samochodem, samolotem), musicie Państwo aplikować o wizę Schengen C.
 
Wiza Schengen jednolita (C ważna na Państwa Schengen) upoważnia do pobytu na terytorium wszystkich państw Schengen
 
Wiza Schengen o ograniczonej ważności terytorialnej (C ważna tylko na Polskę lub z wyłączeniem określonego państwa/państw Schengen) upoważnia do pobytu jedynie na terytorium państwa/państw, na które jest ważna.
 
Wiza krajowa D
Jeżeli zamierzacie Państwo przebywać na terytorium Polski łącznie (w czasie jednego wjazdu lub kilku) więcej niż 90 dni (minimum 91) w okresie półrocznym liczonym od daty piewszego wjazdu, musicie Państwo aplikować o wizę krajową D.
 
Wiza krajowa (D) upoważnia do przebywania:
- na terytorium Polski na czas pobytu oraz okres ważności, na jaki została wydana;
- oraz dodatkowo do poruszania się po terytorium pozostałych państw Schengen do trzech miesięcy w okresie półrocznym.
 
Tranzytowa wiza lotniskowa
Jeżeli zamierzacie Państwo udać się samolotem z państwa trzeciego do państwa trzeciego i połączenie lotnicze przewiduje lądowanie na lotnisku położonym w strefie Schengen (na terytorium RP), a także:
(1) nie zamierzacie Państwo opuszczać międzynarodowej strefy tranzytowej lotniska oraz
(2) posiadacie obywatelstwo: Afganistanu, Bangladeszu, Demokratycznej Republiki Konga, Erytrei, Etiopii, Ghany, Iranu, Iraku, Nigeria, Paksitanu, Sudanu i Sri Lanki
to musicie Państwo aplikować o tranzytową wizę lotniskową A.
W przypadku planowanego tranzytu przez lotnisko położone na terytorium innego państwa Schengen niż Polska sugerujemy zwrócenie się z zapytaniem o obowiązek posiadania wizy lotniskowej bezpośrednio do urzędu konsularnego danego państwa.
 
Tranzytowa wiza lotniskowa A upowżnia jedynie do wjazdu i pobytu w międzynarodowej strefie tranzytowej lotniska (nie upoważnia do wjazdu na terytorium Schengen czy opuszczenia strefy tranzytowej lotniska).
 
Ile czasu mogę przebywać na terytorium Polski/Schengen na wizie C i D?
 
Cudzoziemcy mogą przebywać na terytorium Polski (wizy krajowe D) lub Schengen (wizy jednolie C) przez okres przewidziany w wizie („czas pobyu”, oznaczony cyframi) w okresie ważności wizy („wiza ważna od... do...”, oznaczony datami).
Wyjazd z Polski/strefy Schengen musi nastąpić najpóźniej w ostatnim („ważna do...”) dniu ważności wizy (niezależnie od tego, ile dni cudzoziemiec wykorzystał z „czasu pobytu”).
 
Jakie dokumenty są niezbędne do złożenia wniosku o wizę Schengen C:
 
1.         Dokument podróży:
- ważny minimum trzy miesiące po planowanym wyjeździe z Polski/strefy Schengen;
- posiadający minimum 2 wolne strony;
- wydany w okresie ostatnich 10 lat.
2. Wypełniony i podpisany wniosek wizowy.
3. Biometryczne zdjęcie.
4. Opłata wizowa.
5. Ubezpieczenie medyczne na wysokość minimum 30 tys. Euro i ważne na całym terytorium Schengen.
6. Dokumenty uzupełniające, potwierdzające:
- cel wjazdu;
- posiadanie zakwaterowania;
- posiadanie środków utrzymania na wjazd, pobyt i wyjazd z terytorium Schengen lub Polski;
- gotowość do opuszczenia terytorium Schengen po upłynięciu terminu ważności wizy.
 
Rodzaj oraz ilość dokumentów uzupełniających może różnić się w zależności od urzędu konsularnego; w związku z tym zalecamy bezpośredni kontakt z właściwym urzędem konsularnym w celu uzyskania pełnej informacji co do dokumentów uzupełniających niezbędnych do złożenia wniosku wizowego.
 
Jakie dokumenty są niezbędne do złożenia wniosku o wizę krajową D:
 
1.    Dokument podróży:
2. Wypełniony i podpisany wniosek wizowy.
3. Biometryczne zdjęcie.
4. Opłata wizowa.
5. Ubezpieczenie medyczne.
6. Dokumenty uzupełniające, potwierdzające:
- cel wjazdu;
- posiadanie środków utrzymania na wjazd, pobyt i wyjazd z terytorium Polski;
- konieczność przebywania na terytorium Polski powyżej 90 dni w okresie półrocznym.
 
Rodzaj oraz ilość dokumentów uzupełniających może różnić się w zależności od urzędu konsularnego; w związku z tym zalecamy bezpośredni kontakt z właściwym urzędem konsularnym w celu uzyskania pełnej informacji co do dokumentów uzupełniających niezbędnych do złożenia wniosku wizowego.
 
Konsul którego państwa Schengen jest właściwy do rozpatrzenia wniosku o wizę Schengen?
 
Konsulem właściwym jest zawsze konsul tego państwa Schengen, które stanowi państwo głównego celu pobytu.
Jeżeli nie udajecie się Państwo w ogóle do Polski, to nie możecie złożyć wniosku o wizę Schengen w polskim urzędzie konsularnym.
Jeżeli udajecie się Państwo do kilku państw Schengen, to polski konsul jest właściwy do rozpatrzenia wniosku jedynie, jeżeli pobyt w Polsce jest głównym celem wjazdu na terytorium Schengen lub Polska jest państwem w którym zamierzacie przebywać najdłużej.

Informacje według www.MSZ.gov.pl
_________________
Marek
 
 
MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Dołączył: 22 Cze 2011
Posty: 228
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2011, 21:58   Praktyczne wskazówki

- na sumę 30000 Euro można załatwić na przykład w Monumental de Sequros (Santiago redonda de hermanas Mirabal )
- świadectwo niekaralności popularnie zwane " Buena conducta " a prawidłowo "certificado de antecedentes penales " załatwia się w Palacio de Justicia w pare godzin .
-wniosek wizowy jest w PDF na stronie Ambasady w Bogocie .
- 2 zdjęcia gdzie 80% zajmuje twarz .
- rezerwacje lotu wystawiaja line lotnicze ( Condor , Air Berlin , edelwiser , air France , American I Jet Blue oraz Spirit to niektóre latajace do DR)
_________________
Marek
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 31-08-2012, 12:03   

No i konieczne jest osobiste stawiennictwo przed konsulem z Konsulatu w Bogocie .
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga
Template spacevision v 0.3 modified by Nasedo. Done by Salseros

Forum dominikana

Dominikana wakacje, zdjęcia, informacje

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10