Wysłany: 02-07-2007, 14:58 Dodatkowe koszty, Dominikana
Podatek za pobyt
Uwaga !
Turyscie wolno przebywac w D.R. dwa tygodnie.
W razie dluzszego pobytu nalezy przy wyjezdzie trzeba zaplacic tzn podatek za pobyt (Impuestos por estadia) , ktory jest zalezny od czasu pobytu i kosztuje :
15 do 3 miesiecy - 300 rd$
3miesiace do 9 - 500 rd$
9 miesiecy do roku 2000rd$
rok do poltora -3500rd$
A w razie dluzszego pobytu jeszcze wiecej...
Dokladne i aktualne dane na ten temat mozna znalezc na stronie Urzedu imigracyjnego
http://www.migracion.gov.do
zenek
Pomocy! Ile pieniędzy zabrać dodatkowo na Dominikanę?
W drugiej połowie września wybieram się na Dominikanę, dokładnie Punta Cana,
hotel Riu Bambu, przeczytałam chyba wszystkie możliwe wątki na różnych
forach, ale nigdzie nie znalazłam tematu dotyczącego ile powinnam wziąć
pieniedzy (jade na 1 tydz.) Tylko błagam nie piszcie, że tylko tyle ile mam
zamiar wydać, bo właśnie tego nie wiem. Może powinnam zaznaczyć, że planuje
wycieczkę fakultatywną dla dwóch osób, no i wakacje są all inclusive.
Rozumiem, że zabieram ze sobą dolary, a na miejscu wymieniam na peso.
A jaka pogoda we wrześniu? Pada?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za odp
Jedziesz na tydzień, więc przygotuj sobie jakieś 35USD na napiwki. Mniej więcej 5 dolarów na każdy dzień. Najlepiej rozmień sobie te pieniądzę po 1$. Przyjęło się, że zostawiasz każdego dnia 1$ pokojówce albo pod koniec tygodnia 7$ z napisaną karteczką "gracias". Jak nic nie zostawisz też ci posprzątają. Warto od czasu do czasu dać dolara kelnerowi, który cię w danej chwili obsługuje, itp.
Wycieczki to mniej więcej koszt ok 100$ za osobę, czasem mniej a czasem więcej to zależy gdzie byś chciała pojechać i co robić. Nie wymieniasz dolarów na peso, bo możesz płacić dolarami wszędzie.
Pogoda jest zmienna i nikt ci jej nie zagwarantuje ale myślę, że się nie zawiedziesz.
Koszt karty turystycznej na lotnisku w Dominikanie
aha zapomniałam dodać, na lotnisku będziesz musiała sobie kupić kartę turystyczną ważną przez 90 dni koszt 10USD oraz musisz zapytać się u siebie w biurze podróży o tzw. departure tax, czyli przymusową opłatę wyjazdową, jeżeli biuro opłaciło to masz to z głowy jeśli nie to pamiętaj że tą opłatę będziesz musiała zapłacić dopiero przed samym odlotem, koszt to 20 - 25 $
bez tej opłaty nie będziesz mogła opuścić Dominikany, tak, że zarezezerwuj sobie 20-25$ od osoby na sam koniec
Nikt nikomu nie doradzi dokładnie ile kasy zabrać. To zależy od tego co ma się w planach, np: ile wycieczek, a może lepiej opłaca się wynająć samochód ... Lepiej jednak mieć coś odłożone na "czarną godzinę" bo nigdy nie wiadomo co się może przydażyć, jak np konieczność skorzystania z porady lekarskiej.
alex kiedy dokładnie wylatujesz? Do jakiego hotelu i rejonu Dominikany i z jakiego lotniska. Pytam się bo ja i żona również sie wybieramy we wrześniu do Bavaro.
Pozdrawiam
Salseros -gdzie dokładnie się wybieracie i kiedy? Ja z mężem jadę do Barcelo Premium 10 września,na 2 tygodnie :) i napewno będziemy mieć jakieś zaskórniaki choc by na napiwki
wylatuje 20 wrzesnia z Gatwick'a (Londyn) do hotelu Riu Bambu, Punta Cana a wy kiedy lecicie i skad?
pozdrawiam
czytałam że trzeba mieć przy sobie jednodolarówki (czasem pomagają)
Tak mieszkamy w UK
Wylatujemy z London-Gatwick 20 września o 10.10 na 2 tygodnie. Nie będziemy w hotelu tylko w prywatnej kwaterze. Z tobą Alex pewnie spotkamy się już na lotnisku w Anglii, a z AlexP może na jakiejś wycieczce fakultatywnej. Myślę, że nie zabraknie okazji do spotkań.
Pozdrawiam Salseros
Zastanawiamy się nad wynajęciem samochodu, ale to duży, dodatkowy koszt. Zobaczymy jeszcze.
Lecimy z Thomson TV ( inaczej z TUI )
Wybraliśmy ten termin ponieważ był to najwcześniej możliwy do uzyskania urlop.
Ze względu na to, że będziemy mieszkać w prywatnej kwaterze to nie mamy możliwości spotkania się w hotelu, ponieważ bez opasek nie wpuszczą nas do żadnego hotelu. Jedyna możliwość to spotkanie na wycieczce fakultatywnej. My uparliśmy się na Cataline lub na Park Narodowy Los Haitises. Koszt tych wycieczek nie jest jakoś specjalnie duży, a wspomnień co niemiara.
Moglibyśmy się zmówić żeby np. 21 września razem gdzieś pojechać wspólnie wypożyczonym samochodem. Koszty dzielimy na pół, co wy na to? Zaraz będę sprawdzał koszt wypożyczenia ... Kwestia tylko na ile dni i gdzie pojechać. Paliwo na Dominikanie ma względnie dobrą cenę.
Byłoby miło się poznać.
co do wycieczek,to jeszcze nie wiemy na które się zdecydujemy,podejmiemy decyzję po spotkaniu z Marcinem i jego żoną :) Interesuje nas wyspa Saona i Catalina ,ale obie mają zwiedzanie Altos de Chavon, więc bez sensu zwiedzać te same miescowości dwa razy ... i to tak w krótkim czasie... Ceny raczej u nich nie zbijemy. Trzeba płacić tyle ile w cenniku. Ale to są dodatkowe koszty które bieżemy pod uwagę.
My też lecimy w Thomsona :) I też 2 lata już w Anglii :)
Macie prywatną kwaterę,czy to wychodzi taniej niż hotel,jak wtedy z plażą? Bezpieczeństwem ,posiłkami itp?
Nie wiemy jeszcze czy to wyjdzie taniej. Dom, w którym będziemy mieszkać jest przy plaży. Posiłki we własnym zakresie, mimo tego co piszą na forach jest tam bezpiecznie. Jeśli wejdziesz na stronę Ministerstwa zobacz to jest tam napisane:
"BEZPIECZEŃSTWO. Nie występuje większe zagrożenie przestępczością. Nie odnotowano zagrożenia terroryzmem. Poziom przestępczości pospolitej jest dużo niższy niż w Europie i innych krajach Ameryki Łacińskiej."
Tak,że jeśli chodzi o koszt wyprawy to jeszcze niewiemy, to będzie wiadomo dopiero po powrocie. Opiszemy wszystko na forum.
Ale pamiętaj że forma ALL Inclusive w hotelach na Dominikanie jest bardzo dobra, bo pijesz i jesz 24h na dobę, do tego możesz oglądać wieczorne shows
korzystać z animacji na plaży i ze wszystkich sportów niezmotoryzowanych dostępnych w hotelu.
My byliśmy 2 razy na Dominikanie w 2 różnych hotelach a teraz chcemy zobaczyć jak to wygląda z innej strony, jak życie toczy się poza hotelami.
Na temat tego hotelu, gdzie wy lecicie wiemy że wcześniej nazywał się Breezes Club i po wyjściu na plaże kierując się w lewo znajdziesz najpiękniejszą dziką plażę w Bavaro. Bardziej ekskluzywne hotele takiej plaży nie posiadają. A gdyby ci się nudziło to na wieczorne show zawsze możesz się przejść do hotelu obok o nazwie Grand Paradise Bavaro.Uważamy, że mają bardzo dobre show i umieją dobrze zabawiać klientów.
Jedyny dodatkowy koszt w takim hotelu to napiwki, które możesz dawać, ale nie musisz.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum