Wysłany: 31-07-2011, 02:53 Gesty na Dominikanie wśród prostych Dominikańczyków - ciekaw
Wyrózniajace sie gesty to :
- jednokrotne skinienie głowy odpowiadające polskiemu przytaknieciu lub "Tak " oznacza " ven aca " czyli podejdź do mnie lub mam sprawę do Ciebie lub chcę porozmawiać . Takie samo znaczenie ma gest przywołujący w Polsce wykonywany dłonią do dołu a tu odwrotnie czyli dłonią do góry i zginaniem palców dłoni .
- zrobienie " dziubka " ustami ze skierowaniem w którąś strone oznacza " popatrz tam " lub jest wskazaniem kierunku o który pytamy lub w którym dzieje się coś interesującego .
- " marszczenie " nosa z uniesieniem do góry to pytanie " o co chodzi ?" lub " nie rozumiem a czasem " co chcesz ? "
- polski gest oznaczający " pijany " a więc stukanie się kantem dłoni w szyje czyli francuskie kręcenie pięścią wokól nosa nic nie oznacza dla dominkańczyka poza prawdopodobnie - " obcieciem :) " głowy :)
Wysłany: 21-12-2011, 17:03 Re: Gesty na Dominikanie wśród prostych Dominikańczyków - ci
MarekPP napisał/a:
- zrobienie " dziubka " ustami ze skierowaniem w którąś strone oznacza " popatrz tam " lub jest wskazaniem kierunku o który pytamy lub w którym dzieje się coś interesującego .
niezmiennie mnie to rozbrajało ,kosmos
_________________ A boat is safer in a port but it is not what it was built for!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum