W Barcelo Premium spędziłam z mężem we wrześniu 2 tygodnie...
Co mogę napisać o hotelu...krótko-na nas wrażenie :) Jest bardzo duży z bardzo ładną plażą ( obok, idąc w lewo jest dzika plaża,idealna na spacery),nawiasem mówiąc przeszliśmy się troszkę obok innych sąsiadujących hoteli i uznaliśmy,że "nasza" plaża jest najładniejsza,bo szeroka i nie siedzi się obok innych jak sardynki ;)
"Hotel leży bezpośrednio przy plaży Playa Arena Gorda, która w kierunku południowym przechodzi w plażę Playa Bavaro. Piękna turkusowa woda..."
Mieliśmy pokój w budynku nr 3 na ostatnim piętrze z widokiem na basen i ocean... Pokój był bardzo fajny,każdego dnia sprzątany, sejf elektroniczny, lodówka codziennie uzupełniana w zimne napoje i piwko... łazienka ok,chociaż myślę,że można by było ją bardziej wyczyścić,ale to już problem w obsłudze sprzątającej. Klimatyzacja -ok :) Balkon z krzesłami i malutkim stolikiem... W pokoju także jest deska do prasowania i żelazko,suszarka,czajnik ,kubki itp...
Hotel - duży, basen ,jacuzzi,skałki wspinaczkowe,plac zabaw dla dzieci,scena na show (tymczasowa,ponieważ trwa przebudowa kompleksu),kilka sklepów,stoły bilardowe itp,dyskoteka,sporty sportowe(polecam rejsy katamaranem) , kilka barów,restauracje tematyczne ,oraz ogólna -szwedzki stół-duży wybór potraw,świeże owoce,napoje itp.
Jakby miał ktoś jakieś pytania to chętnie odpowiem :)
Hej,
Bardzo miłe to wszystko co napisałas
Ja wybieram się z Thomsonem do tego własnie hotelu w lutym na 3 tygodnie !
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady ! trochę się stresuję, kompletnie nie wiem jak się do tego wyjazdu przygotować, co zabierać, czego nie itd...na co zwracać uwagę, czym się nie przejmowac, ile kasy zabierać....
Ja wybieram się z Thomsonem do tego własnie hotelu w lutym na 3 tygodnie !
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady !
jeśli mogę coś doradzić,to będąc już na miejscu zwróć uwagę na pokój ,który dostaniesz,tzn na ich numer. Radzę ubiegać się o pokój na ostatnim piętrze :) i najlepiej w budynku nr 3 z widokiem na basen i ocean :) Pokój w porównaniu z innymi ,który my mieliśmy (taki jak napisałam wyżej) był wiekszy niż pozostałe na niższych piętrach ,nie było czuć wilgoci,jak np w pokoju znajomych ,nie słychać jakiś kaczek itp ;)
Co do ubrań- wszystko co jest krótkie i przewiewne,ale jeśli będziesz większośc czasu spędzać na plaży to tylko potrzebne strój kąpielowy i coś na głowę ;)
Aha jeśli chodzi o mężczyzn- ważne ,aby zabrali ze sobą jakąś koszulke polo lub coś z przynajmniej krótkim rękawkiem,co przyda się im na kolację w restauracjach ,i jedną chociaż parę długich spodni,bo też są wymagane :)
Jeśli masz jakieś pytania ,to pisz,chętnie odpiszę :)
Ps. zastanów się nad kosmetykami typu tusz do rzęs itp-ZBEDNE i NIEPRZYDATNE,ja ani razu nie urzylam !!! I nie ma takiego sesu,poniewaz makijaz szybko by sie zmyl pod wplywem ciepla ;)
zapomnialam dodac,ze pierwsza cyfra w numerze pokoju odpowiada nr budynku .Na recepcji od razu dostaje sie mapke calego kompleksu,wiec mozesz szybko sprawdzic ,ktory budynek jest najkorzystniejszy :)
OK, dziękuje.
Postaram się stopniowo wszystko sobie notować.
Troszkę się denerwuję, bo nigdy wczesniej na Dominikanie nie byłam, a to ma być nasza podróż poslubna i taki wyjazd marzeń Nie wiem kiedy następnym razem uda nam się na tak długo gdzieś pojechać....
3 tygodnie to raczej długi czas, więc muszę się zastanowić jak to wszystko rozplanować żeby było fajnie. Na pewno będę miała mnóstwo pytań
Ja, w ństwie do mężą, jakoś ciągle nie mogę uwierzyć, że w lutym tam bedzie naprawdę bardzo ciepło - tak ciepło, że kostium i klapeczki wystarczą
FifthAvenue- 3 tygodnie to długo,nam mimo,że się bardzo podobało 2 tygodnie wystarczyły i pod koniec już byliśmy tym słońcem bardzo zmęczeni ;) Ale mimo wszystko przy wyjeździe się poryczałam,że musze wyjeźdżac z tego raju...
Ale wracając do Waszych wakacji ,to nie wiem jaki macie plan na spędzanie tam wolnego czasu... ,bo mimo wszystko jak chcecie tylko odpocząć to i tak polecam wykupienie kilku wycieczek,aby zobaczyć prawdziwy Dominikański klimat... :)
Aha ,a po tych 3 tygodniach to pewnie wrócicie czarni od słońca :)
a jeszcze coś mi się przypomniało ... jesli chcecie napić się na prawdę dobrych drinków to zamówcie mówiąc,że prosicie o jakiś dobry drink alkoholowy :) My tak często z mężem robiliśmy i drinki mało ,że smakowały znakomicie ,to do tego jeszcze wyglądały super :)
Oczywiście te z karty też są dobre,ale po pewnym czasie już się Wam z nudzą :)
Na wycieczki chcemy pojechać, jak najbardziej.
Tylko wolimy raczej takie "aktywne" wycieczki, nie zwiedzanie miast na przykład.
Tyle jest tego do wyboru, nie wiem na co się zdecydowac. Wszystkiego pewnie nie uda nam się zrobić.....ale wiem na pewno, że bardzo bym chciała zaliczyć to pływanie z delfinami
Mam pytanie odnośnie ręczników - czy w hotelu są dostepne ręczniki basenowe i plażowe ? Czy powinniśmy zabierac swoje ?
Na wycieczki chcemy pojechać, jak najbardziej.
Tylko wolimy raczej takie "aktywne" wycieczki, nie zwiedzanie miast na przykład.
Tyle jest tego do wyboru, nie wiem na co się zdecydowac. Wszystkiego pewnie nie uda nam się zrobić.....ale wiem na pewno, że bardzo bym chciała zaliczyć to pływanie z delfinami
Mam pytanie odnośnie ręczników - czy w hotelu są dostepne ręczniki basenowe i plażowe ? Czy powinniśmy zabierac swoje ?
Aha.. i jaki jest limit bagażu w thomsonie ?
co do zwiedzania aktywnego polecam wykupić wycieczkę u Villapolonia wycieczka Jaskinie Fun Fun,znajomi byli i opowiadali,przyjechasli zmęczeni ,ale pełni wrażeń... jeździli konno,wspinali się zjeżdżali na linie i pływali w jaskini :) Podobno super wyprawa. Co do zwiedzania miast-także nie przepadam ,ale wybrałam się z mężem na Tipo Dominicano i bardzo nam się podobało,wycieczka objazdowa,sporo widzieliśmy :) takiej prawdziwej codziennej Dominikany :) POlecam też Catalinę i Atlos de Chawon... -niby zwiedzasz miasteczko,ale zwiedza się go bardzo fajnie,słuchając opowieści Marcina i Ludki,a są naprawdę ciekawe :) I uwierz ,że nie jest to typowe miasteczko :) A Catalina-cudna :)
Jeśli chodzi o bagaż można miec 20kg na osobe,a podręcznego nie jestem pewna 5 lub 10kg,ale tego nam nie sprawdzali,ludzie mieli ubrania w podręcznym i przebierali się w wc w samolocie,przed lądowaniem... i dobrze zrobili,bo my zostaliśmy w długich spodniach i zaraz po wylądowaniu myslałam tylko o tym jak najszybciej sie ich pozbyć :)
przy wylocie bardzo uważajcie na wagę bagażu,ponieważ Dominikańczycy liczą za 1kg nadbagażu 20$.
Aha dobrze jak będziecie mieć drobne banknoty typu dolor ,ponieważ już na lotnisku daje się napiwek za wozenie bagażu,w drugą strone tak samo :)
Pamiętajcie o 10 $ na osobe na wjazd i 20$ na osobę przy wylocie.
A co do ręczników : my mieliśmy duże swoje ,braliśmy je sobie na plażę,jednak pod koniec pobytu uzywaliśmy hotelowych (dostępone przy basenie) ,uważajcie ,aby nie zgubić ,bo tesz się później za nie płaci... Przy odebraniu kluczy dostaniecie kartkę,która należy wypisać i oddać w punkcie z ręcznikami (wtedy jeśłi je wypozyczacie) ,ręczniki można wymieniac codziennie :) Po pobycie tą kartkę się odbiera i oddaje z kluczem . Ten punkt znajduję się przy basenie. Ręczniki plazowe = basenowe (niebieskie)
hej,przypomnialo mi sie cos jeszcze, jesli bedziecie wybierac pieniadze w bankomacie,to pamietajcie,ze dostaniecie peso i robcie tak,aby sie ich pozbyc przed wylotem do domu,poniewaz w hotelu nikt nie chcial znajomym zamienic na dolary.
Ja cały czas nie mogę wyliczyć ile powinniśmy zabrać pieniędzy na te 3 tygodnie
Aha, jeszcze mam takie pytanie...... czy gdzies tam w okolicach hotelu/plaży kupimy bez problemu maski i rurki ? Już wiem teraz,m ze raczej nie ma szans, żebyśmy zabierali nasze ze sobą.
I jeszcze jedno.. jakie jest dno morskie przy hotelowej plaży? Mam nadzieję, że nie są potrzebne te specjalne buty do chodzenia po dnie...
Przy wymianie pieniedzy w banku na rachunku bylo upowaznienie do wymiany zwrotnej (30%). Nie wiem czy jeszcze tak jest ale Banco de Reservas mial taki servis...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum